‘La Paix n’arrive jamais par surprise. Elle ne tombe pas du ciel comme la pluie. Elle vient à ceux qui la préparent’ –  (Aigle Bleu, maart 2008)

We zitten schuin tegenover elkaar.
‘Beau garcon’, denk ik. En hij weet het.
Ineens zie ik zijn worsteling tussen zijn binnenwereld en zijn buitenwereld. Daarom onderwijst hij dit.
Practice. Ik luister naar de teaching van Aigle Bleu. Weer spreekt hij over ‘La Practique’,  zoals altijd wanneer wij elkaar zien.
Ik kijk naar zijn rustige gebaren, wanneer hij zijn voorwerpen en kristallen hanteert.
Dan neemt hij mij mee in zijn Practice van het Stille Moment… Ik voel hoe de Stilte zich opent en hoe het Heilige Moment zich ontvouwt.

Tussen je binnenwereld en je buitenwereld

Grappige paradox, eigenlijk, dat er een verschil zou bestaan tussen je binnenwereld en je buitenwereld. Meest ervaar je dan, dat je binnenwereld rijker is dan je buitenwereld. Wat zit daar eigenlijk tussen? Zijn die werelden wel zo verschillend?

‘Onderzoek je binnenwereld om de buitenwereld te kennen’

Weer zo’n mooie paradox: is het niet zo, dat de buitenwereld spiegelt wat zich in je binnenwereld afspeelt? Of is het andersom? Mijn ‘denkaap’ meldt zich. To much, ik ga op stap met deze Opdracht van Aigle Bleu: ik ga mijn binnenwereld onderzoeken om de buitenwereld te kennen.

‘La Pratique’: het onderzoek van je binnenwereld

Practice is een gewoonte, die je ontwikkelt om iedere dag weer een Stil Moment te creëren. Dat vraagt, dat je je dagelijkse routine gaat aanpassen. Soms zal je er eerder voor uit je bed komen, of je schrapt bezigheden om deze ruimte te maken. Deze afstemming van je dagelijks leven is de eerste hobbel, die je neemt in het onderzoek van je binnenwereld. Daarna is het zoeken naar de vorm van je Practice. Aigle Bleu leerde mij om daarin Aandacht te hebben voor ‘al mijn lichamen‘, zoals hij dat noemde. Doe iets voor je lichaam, je denkwereld, je emotionele leven en je spirituele leven. Het kan het ommetje met de hond zijn, Tai Chi, synchroniseren van je brein, sterk centreren in je bekken, de beeldschermen uit, een bordje ‘verboden inrijden’ op je deur, gebruik van een kristal om je eigen energieruimte te markeren (vooral bij de zonnevlecht en het bekken), nee zeggen tegen input vanuit de buitenwereld… èn een rustige focus.

Een rustige focus

Focus kalmeert je gedachten en harmoniseert je emotionele leven. Het schept ruimte voor andere input, uit je binnenwereld. Focus kun je vinden door bv met een mantra te werken, een repeterende beweging van je handen en/of je benen, huishoudelijk werk, een indringend woord of een betekenisvolle zin of schrijven in je dagboek. Een prachtige manier om te focussen is een Tarot-legging.

Werken met een Tarot-legging

De eenvoudigste en heel informatieve legging voor het verkennen van je binnenwereld is een kleine daglegging met de vraag: Hoe stroomt de energie vandaag? of  ‘Waar kan ik op focussen in mijn Stille Moment?’. Je trekt een kaart uit de grote en de kleine arcana, draait de beide stapeltjes om voor de zgn ‘gedraaide kaart (je hebt dus 4 kaarten in je legging) en je laat de afbeeldingen en hun onderlinge samenhang op je inwerken. Grijp niet te snel naar een beschreven verklaring van de teksten, laat je binnenwereld het werk doen. Ik ben benieuwd,  is een belangrijk uitgangspunt hierbij. Word je eenvoudigweg gewaar wat zich voordoet. Oefening baart kunst…

Nogmaals de binnen- en de buitenwereld…

Die paradox en mijn onderzoek: in de Onnoembare Stilte van mijn binnenwereld, is de buitenwereld te vinden. De Grootsheid van de Schepping, de Vonken van Licht in ieder mens, ieder dier, iedere boom, iedere ervaring. Steeds kom in mijn Practice van mijn Stille Momenten weer die Heiligheid, die Eeuwigheid tegen, in mijn eigen Lichaam, tussen mijn cellen, overal en nergens… Steeds Stiller ook in mijn buitenwereld, doorheen alle galop en geredder om mij heen, omdat mijn binnenwereld deze Heiligheid en Eeuwigheid kent.

Aigle Bleu pakt zijn kristallen zorgvuldig in. Ik kan het Leven van de stenen voelen. Ik kijk weer naar zijn handen. Hij bedankt mij voor mijn komst, buigt en sluit de Heilige Richtingen. Beau garcon, denk ik, …  in zijn binnenwereld en in zijn buitenwereld. Ik ben Dankbaar voor deze teacher op mijn Weg.

Delft, 19 april 2012, Rode Kosmische Draak – Wanneer Levensangst en onrust wijken, verschijnt het Oervertrouwen, dat de binnenwereld en de buitenwereld verbindt en koesterend Geboorte geeft aan de Eeuwigheid.

 

De ‘Practice’ van je Stille Moment
Getagd op:             

3 gedachten over “De ‘Practice’ van je Stille Moment

 • 21 april 2012 om 13:02
  Permalink

  Hoi Lie, ik kan wel een goede aanrader gebruiken voor tarot kaarten. Kijken op t web is t aanbod heel groot, wat tips zijn zeer welkom en misschien ook inspirerend voor anderen? Heb je de kaarten of de werkwijze ook wel eens bij organisaties ingezet? Ben daar wel nieuwsgierig naar….

 • 21 april 2012 om 15:50
  Permalink

  Hey Bianca! Dat aanbod is idd erg groot. Van belang bij een keuze is dat het thema van het deck je aanspreekt en vervolgens de afbeeldingen. Tarot werkt hoofdzakelijk met ‘beeldtaal’, dus dat moet voor jou kloppen. Zo kan ik helemaal weg zijn van een deck en dat hij jou helemaal niet aanspreekt. Volg daarbij dus je eigen gevoel. Een aantal van mijn eigen decks heb ik oa gevonden doordat ik mijn teachers er mee zag werken en vervolgens te voelen of dat ook mìjn deck zou kunen zijn. Ik vind het zelf belangrijk om een deck even in mijn handen te hebben. Twee decks vond ik in het buitenland, daar hebben ze zo’n andere keus dan in NL. Ook dat is marktwerking :-).
  Over je vraag of ik met kaarten en de mogelijkheden daarvan ook bij organisaties werk: dat hangt helemaal af van de openheid van de groep, lees: de leidinggevende af. Als die geen ruimte geeft voor andere vormen en benaderingen, dan is er niet voldoende ecologie om zo te werken. Wèl kun je het combineren met bv Opstellingen of Sociaal Panorama. Het is dus even aftasten wat de reikwijdte is van de groep/organisatie, hun nieuwsgierigheid en bereidheid om het eens anders te doen. Werken met Tarotkaarten betekent, dat je de beeldtaal, de intuïtie en zgn ‘inherente betekenis’ aanspreekt.
  Wel is mijn ervaringen, dat er met name in groepen met wat hoger opgeleiden steeds meer wensen komen om ‘het spirituele’ te integreren. Tarot is dan een prachtige vorm om de intuïtie meer ruimte te geven. Het is nog redelijk onbekend, dus nog niet zo onderhavig aan het mentale. Werk je dan met een onbekend deck, dan maak je makkelijker contact met nieuwsgierigheid.
  Letten op en zorgen voor de ecologie is dus mijn advies.

  Dank je zeer voor je vraag!

 • 23 april 2012 om 14:55
  Permalink

  Dank je wel lie. Ja, dat klopt…en dat was gelijk ook zo’n uitdaging in t zoeken: dat veel beelden mij niet aanspraken. Ik neem je buitenland tip mee, nieuwe mogelijkheden te verkennen….wie weet! Het lijkt me super dit in te zetten in dialoog met een groep, zelf heb ik hier nog niet ervaring mee in t bedrijfsleven….maar dat zal zeker nog komen! Dank voor je reactie en tot snel

Reacties zijn gesloten.