routekaart

 

‘Een wereld waarvoor vrouwen niet kiezen maar die zij ondergaan. Zij worden geen vrouwen, zij worden mannen. Dit is wat, bij gebrek aan erkenning van de vrouwelijke identiteit, door de mannelijke wereld verwacht wordt van vrouwen’

(Luce Irigaray Ik, jij, wij)

Vanaf 19 maart gaan we in een groep vrouwen de Vraag bereizen wat ons vrouwen NU te doen staat in een tijd waarin de oude ideologieën verdwijnen, de rollen die we kennen veranderen, de vragen uit de actualiteit aan vrouwen scherper worden.

Historisch-filosofische context
We gaan die vraag vanuit een historisch-filosofische context benaderen. We reizen via de oudheid en de westerse middeleeuwen en Renaissance naar het heden. In elke periode waren er denkende vrouwen en denkers óver vrouwen. Welke van deze ideeën en beelden willen we meenemen en welke willen we laten liggen? En HOE hebben vrouwen in een gegeven tijdsgewricht hun kennis en wijsheid gedeeld met de buitenwereld? Met welk doel? Welke plek hadden ze ? Wat is hun erfenis?

Ervaren en ontdekken
Naast de historische vragen komen we ook tot ervarings- en ontdekkingsvragen:
Wat herkennen we in ons huidige tijdgewricht: zijn er parallellen of juist verschillen?
Welke ervaringen van deze vrouwen hebben we NU nodig?

Praktikum: delend en vragend onderzoeken
We gaan samen reizen: ofschoon de reisroute vastligt, bepalen we zelf het tempo: waar willen we langer stilhouden, welke vergezichten trekken in het bijzonder onze aandacht, welk landschap nodigt ons uit om verder te ontdekken…?

We gaan lichtgewicht reizen: we nemen in de rugzak vooral onze nieuwsgierigheid naar oude en nieuwe paden mee. Je bent uitgenodigd interactief en delend-lerend deel te nemen: we delen onze ontdekkingen, maken gebruik van elkaars bronnen en verrijken elkaar met de eigen nieuwsgierigheid.

Met behalve mijzelf reis je met Joyce Pijnenburg (www.defilosoof.nu) – ze kent als geen ander het landschap van de geschiedenis van de westerse mystieke filosofie. Zij houdt zich sinds enige jaren intensief bezig met vraagstukken rondom vrouw, man en gender. Zij ontdekte, dat westerse spirituele stromingen op verschillende manieren nadruk legden op de gelijkwaardigheid van ‘het vrouwelijke’ en ‘het mannelijke’- maar wat werd daarmee destijds bedoeld, en in hoeverre kunnen deze termen ons nog van dienst zijn? Joyce is geïnteresseerd in de vraag op welke manier culturele en biologische patronen doorwerken, nieuwe vormen krijgen of moeten verdwijnen.

Ikzelf zal als ervaren reiziger met een scherpe neus de route uitzetten in onbekende gebieden van oude en nieuwe kennis. Ik heb veel ervaring in het ontdekken van nieuwe samenhangen en  betekenissen voor de toekomst. Ik vind het belangrijk om veel vrijheid en onafhankelijkheid in te brengen wanneer je onderzoek doet: vrij reizen, sterk op het gevoel en de gewaarwording, met gebruik van je gestapelde ontdekkingen. Ik ben gewend om met groepen te reizen: explorerend aan de studeertafel, in het alchemistische laboratorium, maar ook fysiek, o.a. naar IJsland. Momenteel stel ik een natuurfilosofische encyclopedie over het Oorspronkelijke Levensprincipe samen.

Praktisch
Data:  6 zaterdagmiddagen: 19 en 25 maart, 2, 16 en 23 april, 21 mei 2016
Tijdstip: 14.00u – 17.00u, ontvangst vanaf 13.30u, per week enige voorbereidende leestijd nav aangeboden artikelen
Locatie: Vogelplein 4, 1022 XP Amsterdam
Kosten: € 234, incl thee&koffie, versnaperingen, max 6 deelnemers
Aanmelden&info: bij Joyce Pijnenburg info@defilosoof.nu of bij mij via contact

Delft, 16 februari 2016 – Blauwe Resonante Storm – ‘Wanneer ik mij goed afstem en mijzelf plaats tussen Hemel en Aarde kan ik Weten wat mij als Vrouw te doen staat’

Praktikum: ‘Wat staat ons vrouwen Nu te doen?’

Eén gedachte over “Praktikum: ‘Wat staat ons vrouwen Nu te doen?’

 • 22 juni 2016 om 13:19
  Permalink

  Dag lieve topvrouwen
  Tobben is niet nodig. Laat de hanige mannen maar gaan. Jullie status is OK.
  Relatiewerk daar zijn jullie goed in. daarkunnen wij wat van leren.
  Blijf binnen je eigen grenzen en geef wat je wilt geven, niet meer.
  Liefde is jullie ding. Ik ben blij dat ik dat van de voruwen uit mijn omgeving heb mogen leren.
  Respt <3
  Take care
  Heb n mooie reis.

Reacties zijn gesloten.