Kijkduin - okt 2013
Kijkduin – okt 2013

People always say what we are looking for is a meaning for life…I don’t think that’s what we’re looking for. I think what we’re looking for is the experience of being alive.’ Joseph Campbell

‘Being Alive’, een heel sterke ervaring van Vitaliteit… Alle spoort, alles werkt samen, zodat je tot in je haarvaten voelt, dat je leeft, beleeft..

Dat kun je in jezelf ervaren, maar ook als team, groep of cirkel, wanneer je optimaal Samen Werkt. Eenmaal dit ervaren gaan we vaak op zoek naar meer… Dat kan heel onrustig maken, ’thrill seeking’. Steeds willen we weer dat gevoel meemaken, dat gevoel van Being Alive.

Wat maakt het dan zo lastig om deze ervaring van Being Alive te ervaren, laat staan opniéuw te ervaren. Dat is onderwerp van onze wandeling. Dit gevoel van Being Alive kent namelijk óók de wetmatigheid van vitaliteit: Puls, Ordening en Dynamiek. Being Alive vraagt dat er een balans is tussen deze aspecten van Vitaliteit.

We gaan wandelen, omdat wandelen van nature een vitaliserende activiteit is. De harmonieuze beweging brengt balans tussen je linker- en rechterbrein en je hoofd en lichaam, je contact met de Aarde. Op neurofysiologisch gebied gaat je lichaam reageren met allerlei stoffen, die de vitaliteit en elasticiteit van je centraal zenuwstelsel bevorderen. Bovendien heeft de Natuur een heilzame werking op ons, die we kunnen vergroten door er vanuit een subtiele laag contact mee te zoeken. Er zijn ongelooflijk veel Krachten werkzaam in de natuur, die wij door ons mechanistische denken niet meer in beeld (durven) hebben.

Jouw Vitaliteitswandeling kun je zien als een ontdekkingsreis. Steeds formuleren we jouw vraag rond being alive op een dieper niveau, afgewisseld met een periode wandelen en integreren. Je wandelt in een Krachtveld, waarin ik de Velden, die jij nodig hebt, sterk aantrek, zodat je daarover kunt beschikken. Ik fungeer als een intermediair voor de ongekende wereld. Daarin monitor ik jouw proces en energie.

Maatwerk

De Vitaliteitswandeling is maatwerk. Samen kiezen we een gebied uit waar we wandelen en hoelang we wandelen. Meest zijn we samen toch wel zo’n 4 uur onderweg met rustpauzes. Langer kan uiteraard ook. Sommigen willen de hele dag onderweg en weg zijn. Met sommige groepen zijn we een paar dagen weg of zelfs op reis naar een andere geschikte plek op Aarde. We bespreken ons plan vooraf goed door.

Laat je inspireren door de voorbeelden en neem contact op wanneer een Vitaliteitswandeling in jouw Route past.

Voorbeelden

Een man voelde bij zichzelf, dat hij zijn levenslust had verloren. Hij merkte, dat hij steeds minder in verbinding stond met zijn omgeving en uiteindelijk ook met zichzelf. Hij voelde, dat hij veel vroeg van zijn omgeving en teveel op anderen leunde. Hij had al wat systemisch werk verzet in zijn vader- en moederlijn, maar kon het gevoel van being alive niet te pakken krijgen. Tijdens zijn wandeltocht hervond hij zijn jeugdherinneringen, waarin hij being alive was en vond de sleutel om weer terug toegang te krijgen tot deze state op volwassen leeftijd.

Een vrouw, een Pionier van rond de 50, voelde het lege nest. Hoewel ze zelf geen kinderen had gekregen, voelde ze toch dat lege nest. Zij reflecteerde daarmee de roep van Moeder Natuur om haar krachten en energie anders te gaan toewenden. In contact met de Natuur en het wandelen raakte zij aangesloten op de diepere betekenis van de Overgang. Het Krachtveld waarin ze liep bood haar een inkijkje in de Kennis van de oudere vrouw over de Vitaliteit van het Leven. Ze vond vrede met haar levensfase en hervond haar Vitaliteit.

Een man van begin 40, een Pionier, liep tegen zijn angsten op om zich zijn eigen droom goed toe te eigenen en naar een volgende fase te brengen. Hij kon het initiele Vuur, waarmee hij enkele jaren geleden begonnen was, niet meer vinden. Hij ging overleven en leunen op anderen. Tijdens zijn wandeling focusten wij op zijn eigen fundament en hoe hij vandaar uit zijn unieke plek op en van de Aarde kon innemen. Voor het eerst voelde hij hoe de Levenskracht vanuit de Aarde zijn lichaam zowel fysiek als energetsch vitaliseerde. Hij hervond daarmee zijn oude gewoonte om veel in de Natuur te zijn en daar te vragen wat hij nodig heeft.

Een groepje van 4 mannen voelde hoe de Vitaliteit uit hun gezamenlijke initiatief aan het wegvloeien was en dat het steeds meer moeite kostte om energiek aan het werk te zijn. Ze mistten het gevoel van being alive uit de eerste periode van hun samenwerking. Zij hadden al veel samen en apart bekeken en uitgezocht, maar ze konden het niet meer te pakken krijgen. We wandelden 4 dagen met de rugzak over het Veluwepad, zodat door de langere duur en vermoeidheid ook hun samenwerking in zichzelf en met elkaar voelbaar en zichtbaar werd. Eén van de sleutels was hun ontdekking, dat zij toe waren ontwikkeld naar een volgende fase in hun samenwerking. Het verblijf in de Natuur, het Krachtveld en de gezamenlijkheid hielp hen over hun angst heen om hun initiatief anders te gaan ondernemen.

Een man van eind 50 ontdekte bij zichzelf zo’n dermate angst voor de Dood en verval, dat hij niet meer leefde. Diep van binnen voelde hij, dat hij daarmee ook het leven zou gaan verlaten. Uitgenodigd zocht hij moedig naar een ervaring in zijn Vitaliteitswandeling, die hem zou brengen aan het randje waarvoor hij bang was. Samen besloten we in het voorgesprek, dat hij een nachtwandeling bij Nieuwe Maan zou maken over het strand. Terwijl de man zijn tocht maakte over het strand, wachtte ik bij het Vuur en monitorde zijn proces en energie. In een tocht van ruim 6u kwam hij aan de rand van waar hij bang voor was en ontdekte het punt waar Leven en Dood samenvallen. Hij heeft nadien een veelbetekenende switch in zijn leven gemaakt.

Een echtpaar voelde de sleur en afstand in hun relatie komen. Relatietherapie had wel veel inzicht gegeven, maar geen wezenlijke verandering in het gevoel van being alive. Wat ze aangaven tijdens het voorgesprek is dat ze het belangrijk vinden om op eigen kracht hun verbinding weer te vinden. Ze waren alle raadgevers een beetje moe. Omdat dit echtpaar op eigen kracht als belangrijk criterium aangaven, nodigde ik ze, beiden geen kampeerders, uit het comfort te verlaten en een weekend te wandelen met een nacht kamperen. Op steeds diepergaande lagen onderzochten ze de dynamiek van afstand en nabijheid, waarbij lagen van onveilig voelen werden onderzocht. Door steeds verder daarin af te dalen konden zij weer contact leggen met de Vitaliteit uit de Aarde en met elkaar.

Een groep vrouwen meldde zich aan om hun gevoelens rond hun zwangerschap en geboorte te vitaliseren. Stuk voor stuk ervoeren zij hoe deze prille fase van hun bestaan was belast door angstige en onveilige ervaringen. Met deze vrouwen wandelden wij in de schemering en de nacht naar een grot, waar wij gedurende de gehele nacht stil verbleven. Het verblijf ìn de Aarde en het Krachtveld bracht de vrouwen in contact met oerprincipes en het begin van het Leven. Zo herstelden zij diepgaand hun Vitaliteit.

Volg op mijn tijdlijn op Facebook de recente verslagen: http://www.facebook.com/#!/lie.vanschelven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.