Challah
Challah

 

 

‘Geef ons vandaag het Brood dat wij nodig hebben’. (Uit: De Talmud)

‘Wie nog wakker is aan het eind van een nacht vol verhalen, zal zeker de wijste mens ter wereld worden. Moge het zo zijn voor jou. Moge het zo zijn voor ons allen’. (Uit: De Gastvrije Aarde, C.P. Estés)

Dialoogtafelen verbindt fysieke en geestelijke Voeding.

Voeding is de bouwsteen van Vitaliteit. Het is de Levenskracht van de Aarde. Gezamenlijke maaltijden als momenten van Verbinding vind je in vele culturen. Ook in de Heilige Boeken van onze westerse tradities vind je beschrijvingen van het belang van samen de Maaltijd gebruiken. Ook de Natives kennen hun gezamenlijke maaltijden, vaak met een ceremonieel karakter. Zo worden nieuwe ontmoetingen met anderen altijd met een maaltijd begonnen. Waar wij een hand geven, gaan zij eerst aan tafel als gastvrije begroeting.

Voeding ondersteunt jouw eigen Kracht, jouw Vitaliteit. Voeding maakt, dat je je Kracht naar buiten kunt laten komen en weer terugnemen om Stil te worden. Je versterkt je Vitaliteit wanneer je levensspijs nuttigt, d.w.z. wanneer je het Leven oppakt en je ervaringen verwerkt. Je gaat de interactie met het Leven aan die je nodig hebt, maar zodanig dat je de Kracht niet versnippert. Dat is geestelijke voeding.

Dit hele proces van Voedsel verteren, verbranden en verwerken is verbonden met de milt. In zijn fysieke kwaliteit is de milt verbonden met de voedingsstoffen. In zijn energetische kwaliteit is de milt verbonden met de Levenslessen, die we uit onze ervaringen putten. De milt draagt het onderscheidingsvermogen, en dan in het bijzonder van onze geestelijke voeding: wat is wel of niet voedend voor mij?

Niemand kan voor een ander eten of zijn geestelijke inspiratie opnemen. We dienen daar zelf dagelijks voor te zorgen. Het onderscheid wat goede voeding voor jou is, wat waar of niet waar is voor jezelf,  kan ook alleen jij zèlf maken. Om dat onderscheidingsvermogen te verfijnen is het goed om met andere in contact te komen. Dat is Voeding!

Dialoogtafelen verenigt deze aspecten van fysieke en geestelijke voeding. Samen zitten we aan tafel en eten de meegebrachte gerechten (potluck). Er is uitdrukkelijk óók geestelijke voeding, in de vorm van een afbeelding, een tekst, een gedicht, een boek, om het even wat de Aandacht trekt van de initiatiefnemer. De Dialoog brengt ons steeds diepgaander in gesprek daarover, zodat wij onze Eigen Waarheid kunnen vinden.

Dialoogtafelen is iedere keer weer een unieke belevenis, door de vorm, de aanwezigen, de gerechten, het Moment in de Tijd, het seizoen, de inspiratie, de Dialoog… eindeloos laten we ons verrassen door de synchroniciteit.

Dialoogtafelen organiseer ik bij mij thuis of op verzoek op locatie. Ik verzorg het ceremoniële karakter van Dialoogtafelen, zodat we ook contact maken met de werelden om ons heen, die nog niet voor iedereen zichtbaar of voelbaar zijn. Daardoor ontstaat een krachtig energieveld, waarin meer inspiratie is dan gewoonlijk.

Uiteraard kan ook jij initiatiefnemer zijn! Heb je een onderwerp, een eettafel en potentiële tafelgenoten, neem contact op!

Voorbeelden

Rond Goede Vrijdag verdiepten we ons in de drie Maria’s, die afgebeeld worden bij de kruisiging van Jezus. Wie waren zij? Wat wisten zij en wat hebben zij ons in onze tijd te vertellen?

Met een groep vrouwen bogen we ons over het fenomeen ‘vroedvrouw‘. Wat betekent deze oude benaming en met welke oude kennis werkten deze vrouwen in vroeger tij? En: welke kennis van de vroedvrouwen van de native people is voor onze westerse traditie van betekenis?

De gnostische traditie kent naast Onze Vader een equivalent, nl het Onze Moeder. Wat wordt in dit gebed doorgegeven wat voor vrouwen en het vrouwelijke principe in deze tijd van belang is?

Wat is jouw eerste kinderherinnering en wat zegt dat over jouw Reis en Legende?

Vertel ons jouw favoriete kindersprookje. Welke symboliek daarin heeft de betekenis die je met ons zou willen delen?

Wat vertellen de diverse tarot- en kaartendecks ons over het Moment waar we Nu zijn met elkaar tijdens deze bijeenkomst? Welke schakel ben jij in deze ketting? Welke versterkende verbindingen zijn er zichtbaar te maken tussen de deelnemers? En hoe kunnen we elkaar versterken? Voor bestaande en gelegenheidsgroepjes.

We bogen ons over teksten van Teresa van Avila, een Spaanse mystica uit de 16e eeuw. Zij ijverde voor de alledaagse toepassing van wat zij als de Aanwezigheid van God voelde. Ze was met al haar mystieke contact dus beslist niet wereldvreemd. Zij heeft prachtige teksten geschreven over het Belichamen van wat wij God zijn gaan noemen. Ze zijn heel eigentijds!

Een vrouw vroeg me haar verjaardag inhoud te geven middels Dialoogtafelen met haar vriendinnen. Op haar verzoek waren we in Dialoog over de betekenis van vriendschapsrelaties.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.